Lendvai Kft.
Tel.: 06-96/518-433
Fax: 06-96/425-778
E-mail: info [k] lendvaikft.hu

Légtechnika

Cégünk vállalja nagy ipari létesítmények, hotelek kulturális és szociális intézmények, társasházak családi házak légtechnikai rendszerek kivitelezésére. Különös hangsúlyt fektetünk a hővisszanyerős, intelligens szellőzés tervezésére és kivitelezésére.

MIÉRT JÓ AZ INTELLIGENS SZELLŐZÉS?

A beltéri levegő minősége

A szellőzőrendszer elsődleges célja, hogy a beltéri levegő jó minőségét biztosítsa, az elhasznált levegő kívülről érkező friss levegővel történő cseréjével. Míg az emberi kilélegzésből, a beltéri tevékenységekből, az építőanyagokból és a bútorokból származó kibocsátásokból eredő beltéri légszennyezettség többféle típusú szennyező anyag együttesét alkotja, a túl magas páratartalom a komfortszint csökkenésén túlmenően, jelentős szerepet játszik az épület állagának romlásában is. A megfelelő szellőzőrendszer kiválasztása és helyes beépítése a legjobb megoldás a jó beltéri levegőminőség fenntartására.

Jobb légcsere, nagyobb komfort

Azáltal, hogy a szabályozott szellőztetési rendszer a szükségletek szerint szellőztet, nagyban hozzájárul a belső levegőminőség javításához. Amint egy helyiségben személyek tartózkodnak, nő a relatív páratartalom, ekkor a páraérzékelős szellőzőelemek zsalui nyílnak, megnő a légforgalom. A kiszolgáló helyiségekben (konyha, fürdő, WC) folytatott tevékenységek fokozott szag, illetve párakibocsátással járnak. Ezek következtében az itt elhelyezett légelvezetők a páraérzékelő vagy mozgásérzékelő hatására nyitnak, ezáltal fokozva az elszívott levegő mennyiségét és felgyorsítva a szennyezett levegő eltávolítását.

Intelligens szellőzés az épületek energiahatékonyságára vonatkozó új követelményeknek való megfelelés érdekében

A lakások energiahatékonyságára és zajcsillapítására vonatkozó új követelmények miatt, az új építésű és felújított épületek a fokozott hő, hang- és légzárásnak köszönhetően, egyfajta zárt burkot képeznek, míg a régi épületek általában „túlszellőzöttek” az ablakok és a külső falak mentén kialakuló hőveszteségek miatt. Az új és felújított épületekben, a friss levegő nem tud bejutni, ha a szellőzés hiányzik vagy nem megfelelő, és ez nyilvánvaló problémákat eredményez: a levegő minősége és a komfort egyértelműen romlik, a pára pedig kicsapódhat a lakás leghidegebb felületein. Ezért bizonyos helyeken, a komfortterekben légbevezetésre szolgáló nyílásokat kell létrehozni, melyekre kontrollált szellőztetőelemeket kell beépíteni, hogy a friss levegő egyáltalán bejuthasson a lakásba. A problémák kiküszöböléséhez új szellőző rendszert kell létesíteni, így a friss levegő bejut a komfortterekbe, ill. a szennyezett levegő kivezetésre kerül a vizes helyiségekből. Ugyanakkor a túlzott szellőzés elkerülésére is ügyelni kell, hiszen a légcserének van egy nagy hátránya is: a meleg levegő elvezetése hozzájárul az energiaveszteséghez. Az épületek energiafelhasználása azonban egyre szigorúbb szabályozás alá esik. Következésképpen a szellőzőrendszer energiahatékonysága valódi kihívást jelent már a jelen és a jövő lakásai szempontjából is.

Szellőzés és energiamegtakarítás

Napjainkban a szellőzés az energiamegtakarítás fő alappillére. Míg egy nem szigetelt vagy rosszul szigetelt lakás esetében a szellőzésnek betudható megtakarítás átlagos szinten a fűtési költségek 20–25%-ának felel meg, egy szigetelt, nagyon jó légtömör ház esetében, a megtakarítási szint a hőveszteség 50%-át is elérheti.

Intelligens szellőzési megoldásaink az épület helyiségeinek levegőminőségét érzékelve folyamatosan szabályozzák a légutánpótlást, valamint az elszívásra kerülő elhasználódott levegő mennyiségét. Ezáltal megoldott az épület optimális légcseréje, így nem lesz sem alul, sem túlszellőztetett.

légtechnika légtechnika légtechnika légtechnika légtechnika